ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Άγαρ άγαρ


Άγαρ άγαρ

Το άγαρ άγαρ είναι ένας πολυσακχαρίτη, ο οποίος προέρχεται από τα φύκια της Νοτιοανατολικής Ασίας και με την επεξεργασία του βρασμού συλλέγεται αυτή, η ζελατινώδης λευκή και ημιδιαφανής ουσία. Στην Ασία το άγαρ άγαρ είναι πολύ δημοφιλές και γνωστό ως kanten!

Άγαρ άγαρ

Το άγαρ άγαρ είναι μπαχαρικό σε σκόνη που περιέχει 84% φυτικές ίνες και παράγεται από καθαρό εκχύλισμα λευκών φυκιών. Είναι  ένα αγνό προϊόν χωρίς  χρώμα, γεύση, άρωμα. Το Άγαρ Άγαρ είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, Ε, Κ, φολικό οξύ και πολλά μέταλλα όπως το ασβέστιο, ο χαλκός, το ιώδιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος.
Δεν περιέχει χρωστικές ουσίες, συντηρητικά και είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία του ανθρώπου. Μειώνει το αίσθημα της πείνας και βοηθάει στην χώνευση και τις στομαχικές διαταραχές!
Το αγάρ αγάρ μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και σακχάρου στον οργανισμό και έτσι δεν κινδυνεύετε από κρίσεις βουλιμίας. Επειδή είναι φυτικό προϊόν μπορεί να καταναλωθεί από χορτοφάγους, όσους προτιμούν την vegan διατροφή, όσους νηστεύουν και ακολουθούν ελαφρύ ή υγιεινό διαιτολόγιο.
Στην εμπορική του μορφή θα το βρείτε σε σκόνη, νιφάδες ή μπάρα και χρησιμοποιείται συνέχεια από τη βιομηχανία τροφίμων σε χορτοφαγικά και νηστίσιμα προϊόντα, αλλά και σε προϊόντα που απευθύνονται σε θρησκευτικές ομάδες με περιορισμούς στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
Τα πλεονεκτήματα του άγαρ άγαρ σε σχέση με την ζωική ζελατίνη είναι πολλά εκτός από το ότι πρόκειται για ένα φυτικό προϊόν. Η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το άγαρ άγαρ πήζει πολύ πιο γρήγορα, μόλις δηλαδή το μείγμα έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, και δεν χρειάζεται να παραμείνει πολλές ώρες στο ψυγείο. Το άγαρ άγαρ δίνει άλλη υφή από τη ζελατίνη. Με τη ζελατίνη τα μείγματα αποκτούν την υφή ζελέ, γίνονται δηλαδή λεία και σκληρά και σπάνε όταν τα πάρεις με το κουτάλι, ενώ αφήνουν μια πιο έντονη δροσερή εντύπωση στο στόμα, ενώ με το άγαρ άγαρ γίνονται πολύ σφιχτά, αλλά πιο κρεμώδη.
Χρησιμοποιείται πανεύκολα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μεταχείριση σαν υλικό. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή επιδορπίων, για γλυκά σκευάσματα (ζελέδες, μαρμελάδες, κρέμες, κέικ, κρέμες), καθώς και στις υπέροχες γεύσεις (φυτικά ζελέ, πατέ, σούπα, Souce και σάλτσες, και σε πιάτα ρύζι).
Τρόποι χρήσεις
Αντικαθιστούμε όση ποσότητα ζελατίνης λέει η συνταγή μας με ίση ποσότητα Άγαρ-Άγαρ.
1 κουταλιά της σούπας ζελατίνη σε σκόνη αντιστοιχεί σε περίπου 1 κοφτή κουταλιά  της σούπας άγαρ άγαρ, σε σκόνη.
Διαλύετε 1 κουταλιά της σούπας άγαρ άγαρ, σε 4 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε 10 λεπτά.
Φέρνετε το μείγμα σε βρασμό, σε χαμηλή θερμοκρασία.
Όταν θέλετε να το αναμείξετε με ζεστά υγρά το κάνετε αμέσως, ενώ στα κρύα αφήστε μερικά λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Το άγαρ άγαρ δεν πήζει στο ξύδι και σε τροφές που περιέχουν οξαλικό οξύ όπως η σοκολάτα, το σπανάκι ή το ραβέντι.
Τέλος το άγαρ άγαρ χρησιμοποιείται και ως συντηρητικό τροφίμων, το Ε406.

Δεν υπάρχουν σχόλια