Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Μία εύκολη και γρήγορη συνταγή γλυκίσματος
με σιμιγδάλι.
Ένας καλό καβουρντισμένος σιμιγδαλένιος χαλβάς,
είναι το γλύκισμα που μας ανασύρει μνήμες όμορφες. Μνήμη της γιαγιάς ή της
μαμάς που τον παρασκεύαζε ή ακόμη μνήμες με την παρέα μας σε ένα μεζεδοπωλείο.
Στην ουσία ο χαλβάς είναι το μέλωμα του ουρανίσκου μας αλλά και το μέλωμα των
ανθρώπινων σχέσεων.
Ο σωστός χαλβάς
λένε οι "παλιές νοικοκυρές" είναι ο ... 1,2,3,4. Και εννοούσαν
με αυτό 1 μέρος βούτυρο ή λάδι, 2 μέρη σιμιγδάλι χοντρό, 3 μέρη ζάχαρη και 4
μέρη νερό. Η μέτρηση γίνεται πάντα με το ίδιο σκεύος.
Η προσθήκη ξηρών καρπών είναι προαιρετική. Άλλοι
τους προτιμάνε και άλλοι όχι. Επίσης το χρώμα του χαλβά, εξαρτάται από το πόσο
πολύ τον θέλουμε καβουρντισμένο. Όσο πιο πολύ καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι, τόσο
πιο σκούρος γίνεται.
Υλικά
·
1 ποτήρι ελαιόλαδο
·
2 ποτήρια χοντρό σιμιγδάλι
·
2,5 ποτήρια ζάχαρη καστανή
·
Μισό ποτήρι μέλι
·
4 ποτήρια νερό
·
Καρύδια ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
·
2 ξύλα κανέλας και κανέλα τριμμένη σε σκόνη
·
8-10
γαρύφαλλα
·
φλούδα
από ένα τέταρτο λεμονιού
Χαλβάς σιμιγδαλένιος
Εκτέλεση συνταγής
1.Θα χρειαστούμε δυο
κατσαρόλες. Μια αρκετά μεγάλη και μια μικρότερη
2.Στη μεγάλη κατσαρόλα
καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με το λάδι μέχρι να πάρει χρώμα (μαζί με τα καρύδια
ή αμύγδαλα).
3.Στην μικρή την κατσαρόλα
βράζουμε το νερό με το μέλι την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το λεμόνι και τη ζάχαρη
για περίπου 10 λεπτά περίπου. Μόλις πάρουν βράση το σιρόπι, την κατεβάζουμε από
την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε. Αφαιρούμε το ξύλο κανέλας
τα γαρύφαλλα και το λεμόνι από το σιρόπι που ετοιμάσαμε.
4.Ρίχνουμε σιγά σιγά το
σιρόπι μας στην μεγάλη κατσαρόλα που καβουρδίσουμε τον χαλβά μας και
ανακατεύουμε καλά μέχρι να σφίξει.
5.Όταν το σιμιγδάλι
απορροφήσει όλο το σιρόπι και ξεκολλάει από την κουτάλα εύκολα, ο χαλβάς μας
είναι έτοιμος.
6.Το αφήνουμε για 10 – 20
λεπτά στην κατσαρόλα, σκεπασμένο με μια πετσέτα.
Σερβίρισμα
Το βάζουμε στη φόρμα ή σε
ατομικά φορμάκια και σερβίρουμε. Τέλος μπορούμε να τον πασπαλίσουμε και με λίγη
κανέλα και να καρφώσουμε από ένα γαρύφαλλο!





Δεν υπάρχουν σχόλια