Σοφρίτο Κέρκυρας
Σοφρίτο Κέρκυρας
Υλικά
½ κιλό μοσχάρι
1 ποτήρι κρασί
κόκκινο
3 σκελίδες
σκόρδο
1 κουταλιά της
σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της
σούπας βούτυρο
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι και
πιπέρι
Σοφρίτο Κέρκυρας
Εκτέλεση συνταγής
Κόβουμε το
κρέας σε 4 μερίδες και το χτυπάμε όπως το σνίτσελ. Το αλατοπιπερώνουμε και το
αλευρώνουμε. Βάζουμε στο τηγάνι το βούτυρο και σοτάρουμε το κρέας. Κατόπιν βάζουμε
το κρέας σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε στο τηγάνι το σκόρδο και το αλεύρι. Τ’
ανακατεύουμε μέχρι που το αλεύρι να σοταρισθεί καλά.
Το ρίχνουμε
μέσα στην κατσαρόλα με το κρέας και προσθέτετε το κρασί το φύλλο δάφνης και 1
ποτήρι νερό. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί το αλεύρι και μετά βάζουμε την
κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να ψηθεί το κρέας και να δέσει η σάλτσα του.
Σερβίρισμα
Σερβίρετε με
πατάτες πουρέ και με ένα καλό κόκκινο κρασί
Σοφρίτο Κέρκυρας
Σοφρίτο Κέρκυρας
Το σοφρίτο
είναι παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας και είναι από τα γνωστότερα και κλασικά
φαγητά του νησιού, μαζί με την παστιτσάδα και το μπουρδέτο. Η ονομασία του
πιάτου προέρχεται από τα ιταλικά So fritto που σημαίνει σιγοψημένο, λέξη που
υπήρχε κατά την Ενετοκρατία. Δεν υπάρχει όμως σημαντική γαστρονομική σύνδεση
του soffritto με την ομώνυμη μαγειρική τεχνική που χρησιμοποιείται στην Ιταλία
(αλλιώς battuto), πέρα από το γεγονός ότι και τα δυο περιλαμβάνουν τηγάνισμα σε
λάδι. Όπως και στο παστίτσιο, η σύνδεση των πιάτων με ιταλικές επιρροές σε
επίπεδο τεχνικής είναι χαλαρές.
Το κυριότερο
υλικό του σοφρίτο είναι το μοσχάρι (νουά, ουρά, στρογγυλό ή κιλότο) το οποίο
είναι χτυπημένο σε φέτες και τηγανίζεται αλευρωμένο σε λάδι ενώ στη συνέχεια
σιγομαγειρεύεται με τρία συστατικά που δημιουργούν ισορροπία εντάσεων μεταξύ
τους (ξύδι, σκόρδο, μαϊντανός). Συχνά χρησιμοποιείται και λευκό κρασί. Σερβίρετε
ζεστό με ρύζι ή πατάτες τηγανητές και παγωμένο ξηρό άσπρο κρασί. Το αποτέλεσμα
είναι πολύ νόστιμο πιάτο με πηχτή, λευκή, βελούδινη σάλτσα.
Χαρακτηριστικά του πιάτου
Το Σοφρίτο
είναι μια μάλλον εύκολη συνταγή που απαιτεί να είσαι "από πάνω" για
περίπου 20 λεπτά από την συνολική 1 ώρα και 45 λεπτά που η συνταγή διαρκεί,
μαζί με την προετοιμασία. Μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη ημέρα ή
νωρίτερα την ίδια μέρα και να ζεσταθεί ήπια λίγο πριν το σερβίρισμα.
Συνταγή με
χαρακτήρα και γευστικές εντάσεις καθώς και αρκετά χορταστική. Ως πιάτο αρέσει
πολύ και πολλούς τους εθίζει στην χαρακτηριστική γεύση του. Οι αναλογίες του
ξυδιού και του σκόρδου είναι ιδιαίτερα ισορροπημένες για τη μέση γευστική
παλέτα αλλά μια ελαφρά μεγαλύτερη γενναιοδωρία στις ποσότητές τους θα δώσουν
στο πιάτο αντίστοιχες επιπλέον εντάσεις.
Οι ποσότητες
ξυδιού και σκόρδου ποικίλλουν στις διάφορες συνταγές ενώ μπορούν να γίνουν
ελάχιστες τροποποιήσεις στην βασική συνταγή. Για παράδειγμα, αντί για λευκό
ξύδι κρασιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί λευκό μπαλσάμικο ξύδι ή μπορεί να
προστεθεί και ζωμός βοδινού για να γίνει η σάλτσα πιο νόστιμη.
Το σοφρίτο δεν
θεωρείται και το ελαφρύτερο πιάτο για δίαιτα αλλά αν καλομαγειρευτεί με το
ελάχιστο λάδι που απαιτείται, τότε δεν βαραίνει το στομάχι.





Δεν υπάρχουν σχόλια