ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διατήρηση τροφίμων γιατί στις μέρες μας τίποτα δεν είναι για πέταμα


Διατήρηση τροφίμων γιατί στις μέρες μας τίποτα δεν είναι για πέταμα

Ένας τρόπος για να κάνουμε οικονομία είναι να αποφεύγουμε να πετάμε τρόφιμα. Ένας απλός τρόπος βέβαια είναι να αγοράζουμε μικρές ποσότητες προϊόντων. Υπάρχουν όμως φορές που και πάλι αργούμε να τα καταναλώσουμε με αποτέλεσμα να μας χαλάνε. Αν βέβαια είμαστε τυχεροί και έχουμε δική μας παραγωγή από έναν μικρό κήπο ή καλούς φίλους και συγγενείς στο χωριό που μας στέλνουν πεσκέσια, επιβάλλεται να ακολουθήσουμε τις παρακάτω πρακτικές και εύκολες συμβουλές, για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα μας φρέσκα και υγιεινά.

Διατήρηση τροφίμων γιατί στις μέρες μας τίποτα δεν είναι για πέταμα

Το γάλα: Όταν βάλουμε το γάλα σε ένα πήλινο δοχείο, που το τοποθετούμε σε μια λεκάνη γεμάτη με νερό, διατηρείται αρκετό χρονικό διάστημα. Το δοχείο το σκεπάζουμε με ένα πανί, του οποίου οι άκρες να φτάνουν μέχρι το νερό. Το γάλα δεν κόβει τόσο εύκολα το καλοκαίρι, αν το βάλουμε να πάρει μια βράση με λίγη ζάχαρη.
Συμπυκνωμένο γάλα χωρίς ζάχαρη: Διατηρείται αρκετά χωρίς να ξινίζει, όταν του ρίξουμε μια μύτη  με την άκρη του μαχαιριού διτανθρακικό νάτριο
Το λάδι: Το λάδι δεν ταγγίζει εύκολα, όταν του ρίξουμε μαγειρικό αλάτι. Είναι προτιμότερο να μη βουλώνουμε το μπουκάλι του λαδιού με φελλό, αλλά με ένα βούλωμα από πανί.
Το τυρί: Το τυλίγουμε μέσα σε ένα πανί βρεγμένο με αλατόνερο ή με νερό και ξύδι. Επίσης το διατηρεί φρέσκο και όταν βάλουμε μέσα στη τυριέρα ένα κομμάτι ζάχαρη ή ένα πιατάκι με κονιάκ.
Το κεφαλίσιο τυρί: Το τυλίγουμε με ένα λινό πανί μουσκεμένο σε μπύρα ή σε γάλα. Τα κομμάτια από το κεφαλίσιο τυρί καλύτερα να τα τρίψουμε και να φυλάξουμε το ξυσμένο τυρί σε γυάλινο δοχείο, που βιδώνει. Επίσης, μπορούμε να το κόψουμε μικρότερα κομμάτια και να το βάλουμε σε διάφορα ψητά και άλλα φαγητά.
Το κομμένο σαλάμι: Δεν ξεραίνεται και δεν μαυρίζει, όταν σκεπάσουμε το κομμένο μέρος με ένα βουτυρωμένο λαδόχαρτο.
Η μούχλα στο σαλάμι ή τα λουκάνικα: Το σαλάμι ή τα λουκάνικα δεν μουχλιάζουν, αν τα αλείψουμε με βρεγμένο αλάτι.
Το σαλάμι αέρος το κρεμάμε σε δροσερό και αεριζόμενο μέρος και το αλείφουμε από καιρό σε καιρό με καλό λάδι.
Τα λεμόνια: Για να διατηρήσουμε τα λεμόνια για αρκετό καιρό, τα χώνουμε μέσα σε ψιλή άμμο, την οποία έχουμε προηγουμένως στεγνώσει τελείως στον ήλιο ή στο φούρνο. Πρέπει να προσέξουμε να μην αγγίζει το ένα λεμόνι επάνω στο άλλο.
Το κομμένο λεμόνι: Διατηρείται περισσότερο, αν το βάλουμε σε ένα τασάκι από πορσελάνη βρεγμένο με ξύδι, αν και πρέπει να το καταναλώσουμε το γρηγορότερο, γιατί από το κομμένο λεμόνι καταστρέφονται πολύ γρήγορα οι βιταμίνες. Οι στυμμένες λεμονόκουπες είναι πολύ  κατάλληλες, για να καθαρίζουμε τα χέρια μας.
Προστατευτικά καλύμματα: Υπάρχουν προστατευτικά καλύμματα από διαφανές πλαστικό σε διάφορα μεγέθη. Σουρώνουν γύρω – γύρω με λάστιχο και τοποθετούνται  επάνω από τα σκεύη, ώστε να προστατεύονται τα τρόφιμα, που είναι μέσα. Αν θέλουμε να μπαίνει αέρας, κάνουμε στο κάλυμμα με μια βελόνα μερικές τρύπες.


Δεν υπάρχουν σχόλια