ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βασικές αρχές διαιτολογίου


Βασικές αρχές διαιτολογίου

Σας ενημερώσουμε για μερικές ιδέες, που αν σας γίνουν διατροφικές συνήθειες, θα καταφέρετε να χάσετε κιλά χωρίς όμως να εφαρμόσετε δίαιτες πείνας και να στερήστε αγαπημένα φαγητά και γλυκά.

Βασικές αρχές διαιτολογίου

Βασικές αρχές διαιτολογίου που πρέπει να θυμάστε πάντα:
 Καταναλώστε πολλές πρωτεΐνες όπως κρέας, αυγά, ψάρι, τυρί, γάλα. Αυτά σχηματίζουν μυς, παρά λίπος. Μην τσιγκουνεύεστε ποτέ το άπαχο κρέας και το άπαχο γάλα.
Μετριάστε τις  ποσότητες λίπους προπαντός νωπό βούτυρο και ωμά φυτικά έλαια.
Με μέτρο η κατανάλωση χορταρικών.
Διατηρήστε στη διατροφή σας λίγους υδατάνθρακες όπως αμυλώδη, ψωμί, πάστες, τροφές τις οποίες ο οργανισμός αποθηκεύει ως λίπος. Η ζάχαρη είναι η μόνη τροφή που τρέφει τους μυς και δίνει  δύναμη, το κύριο καύσιμο που βοηθά την πέψη των λιπών. Ένα μίνιμουμ από 50 ως 60 γραμμάρια ζάχαρη τη μέρα είναι απαραίτητο.
Το αλάτι. Τρώτε λίγο, το μάξιμουμ 5 γραμμάρια το εικοσιτετράωρο. Σε περίπτωση σπογγώδους παχυσαρκίας καταργήστε το ολοκληρωτικά, διότι συγκρατεί το 70% του καθαρού βάρους του νερού μέσα στους ιστούς. Μια κουταλιά αλάτι συγκρατεί 1/2 λίτρα νερό  και ζυγίζει πάντοτε 500 γραμμάρια!
Το ποτό. Οι παχουλές γυναίκες μπορούν να πίνουν γύρω στο ένα λίτρο νερό τη μέρα, αλλά μακριά από τις ώρες των φαγητών, κυρίως ένα μεγάλο ποτήρι νερό το πρωί στο κρεβάτι για να πλύνει τους ιστούς και να αυξήσει την αποτοξίνωση. Οι γυναίκες – σπόγγοι πρέπει να πίνουν 1/2  λίτρο και κάτω τη μέρα και καθόλου οινοπνευματώδη. «Ο οργανισμός που στερείται σε υγρά, ικανοποιεί τις ανάγκες του για νερό, ανθρακευόμενος από τον λιπώδη ιστό του, όπως η καμήλα ανθρακεύεται από την καμπούρα της «(G.Dreyfus ).
Εάν έχετε μεγάλη όρεξη. Μην προσπαθείτε να πηδήσετε ένα γεύμα και να τεμαχίσετε τα γεύματα. Μην ανταλλάσσετε τις μέρες της αυστηρής δίαιτας με εκείνες της ελεύθερης δίαιτας. Κυρίως όχι στερήσεις, πρέπει να τρώτε αρκετά. Οι γυναίκες που τρώνε όλη τους τη μερίδα των πρωτεϊνών, αδυνατίζουν καλύτερα από εκείνες που από υπερβάλλοντα ζήλο οδηγούνται στην ασιτία. Να γνωρίζετε πως η κατάτμηση του φαγητού σε πολλά γεύματα κόβει την όρεξη, ενώ η αραίωση των γευμάτων τη διεγείρει. Φαίνεται μάλιστα ότι η συνήθεια να αφαιρεθεί ένα γεύμα τείνει στο να ευνοεί τη συγκέντρωση του λίπους.
Εάν πεινάτε ανάμεσα στα γεύματα, τρώτε ένα φρούτο, μια φρυγανιά, πιείτε ένα χυμό φρούτων, ένα ποτήρι γάλα αποβουτυρωμένο. Αυτές οι τροφές που χορταίνουν με λίγα έξοδα, σταματούν  καλύτερα την όρεξη. Το άδειο στομάχι συστέλλεται και προκαλείται το αίσθημα της πείνας, ενώ το γεμάτο εφησυχάζει.
Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα πλούσιο πρόγευμα. Είναι  κακό να πίνετε το πρωί μόνον ένα κύπελλο καφέ ή τσάι, ενώ είσθε νηστική επί 10 ή 12 ώρες. Είστε κουρασμένη και χωρίς  ψυχική διάθεση κατά την ημέρα και αναζωογονείστε το μεσημέρι και το βράδυ με ένα άφθονο γεύμα.
Δύο αυγά και μια φέτα ζαμπόν κατά το πρόγευμα δεν απαγορεύονται, εάν τρώτε λιγότερο στο γεύμα και στο δείπνο. Αυτή η αγγλοσαξονική συνήθεια υιοθετείται όλο και περισσότερο.
Φυλαχθείτε από κρυμμένες θερμίδες… Το κρέας καλής ποιότητας περιέχει αρκετό λίπος ανάμεσα στις ίνες του. Για να μπορείτε να αποφεύγετε αυτό που το περιβάλλει αφαιρέστε το στην κουζίνα για να μην σας γίνει πειρασμός στο τραπέζι.
Το μισό πρόγραμμα σας πραγματοποιείται, όταν κάνοντας τον ανεφοδιασμό σας, εξαλείφετε τους πειρασμούς. Φυλάξτε πρώτα – πρώτα το διαιτολόγιο σας κάνοντας τα ψώνια σας. Και εάν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε προμήθειες για περισσότερες μέρες, μην ψωνίζετε, παρά τις αναγκαίες ποσότητες για να μην τρώτε πολύ.
Μην αφήνετε τις πιατέλες επάνω στο τραπέζι. Όταν τις έχετε μπροστά σας, σερβίρετε μηχανικά: όταν οι συνδαιτυμόνες σας σερβιριστούν, φέρτε τες στην κουζίνα με την πρόφαση να διατηρήσετε ζεστά τα φαγητά.
Προπαρασκευάστε ατομικές μερίδες αντί ένα μεγάλο πιάτο.  Κάνετε μικρά δοχεία κρέμας, σουφλέ, κούπες φρούτων. Δεν θα τρώτε παρά μόνον τη μερίδα σας.
Αρχίστε τα γεύματα σας με τροφές που πρέπει να μασούνται βραδέως. Κρέας, καρότα, ωμό σέλινο κτλ. Θα χορτάσετε γρηγορότερα.
Αρχίστε το φαγητό σας με ένα πιάτο ζωμό ( εκτός από τις γυναίκες σφουγγάρια ). Το στομάχι σας θα αισθανθεί ότι γέμισε και θα έχετε λιγότερη όρεξη στη συνέχεια. Αλλά διαλέξτε τους ζωμούς π.χ. ένα πιάτο ζωμός δεν φέρνει παρά 30 θερμίδες, ένα πιάτο φακές όμως φέρνει 370 θερμίδες.
Μην αφήνετε διαρκώς το βούτυρο πάνω στο τραπέζι και μη χρησιμοποιείτε το βούτυρο που βγάζετε απ’ ευθείας από το ψυγείο. Το σκληρό βούτυρο απλώνεται δύσκολα επάνω στο ψωμί και χρειάζεται περισσότερο για να σκεπάσετε μια φέτα, παρά εάν είναι μαλακό, το λιγότερο πηγαίνουν 50 θερμίδες αντί 25 στη μικρότερη φρυγανιά.
Αντικαταστήστε τη ζάχαρη σε κομμάτια με ζάχαρη τριμμένη. Είναι δύσκολο να βάλετε στο κύπελλο σας ένα κομμάτι αντί για δυο, ή να κόψετε το ένα στα δύο. Είναι τόσο πιο εύκολο όμως να γεμίσετε λιγότερο ή περισσότερο ένα κουτάλι!
Όταν ψήνετε φρούτα για ένα φαγητό: τάρτα, μαρμελάδα, κομπόστα, προσθέστε στο χυμό μια πρέζα σόδας. Ένα μέρος από την οξύτητα των φρούτων βρίσκεται έτσι εξουδετερωμένο και μπορείτε να τα γλυκάνετε με λίγη ποσότητα ζάχαρης.
Αποφεύγετε να νοστιμίζετε τα πιάτα σας… που ανοίγουν την όρεξη. Για να αφαιρέσετε την ανοστιά από ένα φαγητό με λίγο αλάτι, ρίχτε του μέσα τα στιγμή που το σερβίρετε, λίγο χυμό λεμονιού, κάτι πράσινο ή ζωμό από κρέας.
Τρώτε τροφές που χορταίνουν το ταχύτερο… για να σας αφαιρέσουν το αίσθημα της πείνας. Δηλαδή αυτά που παραμένουν περισσότερο στο στομάχι και η πέψη τους απαιτεί το μάξιμουμ της προσπάθειας. Κατά σειρά:
  • Το κρέας, που περιέχει ουσίες διεγερτικές της γαστρικής δραστηριότητας.
  • Το γάλα, το αναποβουτύρωτο είναι πιο χορταστικό από το αποβουτυρωμένο.
  • Το ψάρι, μερικές φορές λιγότερο χορταστικό από το κρέας, γιατί γενικά περιέχει λιγότερο λίπος.
  • Τα αυγά, προπαντός μελάτα ή σκληρά.
  • Οι λιπαρές τροφές, σε συνετές πάντα ποσότητες.
Τρώτε ζαχαρώδη εδέσματα ( από καιρό σε καιρό ). Μια ποσότητα ζάχαρης επιμηκύνει τη διάρκεια της πέψης. Ένα γεύμα χωρίς ζάχαρη παραμένει 3 και 1/2 ώρες στο στομάχι ενώ με ζάχαρη παραμένει 8 ώρες.
Μη στερηθείτε, λοιπόν, από ένα γλυκό με λίγη ζάχαρη, κερδίζετε χορταίνοντας τα μερικά γραμμάρια βάρους που θα πάρετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια