ΝΕΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψωμί με αλεύρι ντίνκελ


Ψωμί με αλεύρι ντίνκελ

Υλικά
500 γρ. ντίνκελ
10 γρ. μαγιά νωπή ή 5 γρ. ξηρή
10 γρ. αλάτι
10 γρ .ζάχαρη
10 γρ. ξύδι
350 ml νερό

Ψωμί με αλεύρι ντίνκελ

Εκτέλεση συνταγής
Θα χρειαστούμε το μίξερ μας με τον γάντζο και ένα ταψί φούρνου.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη, τη μαγιά το αλάτι και προσθέτουμε το νερό και το ξύδι. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη, να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια μας.
Σκεπάζουμε το ζυμάρι μας με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε χλιαρό μέρος για 20 λεπτά περίπου.
Έπειτα κόβουμε την ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε φρατζόλα. Τα βάζουμε στο ταψί του φούρνου το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά περίπου.
Τέλος ψεκάζουμε την επιφάνεια τους με λίγο νερό και ψήνουμε στους 210°C, σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 45 λεπτά περίπου.

Αλεύρι Ντίνκελ
Το αλεύρι ντίνκελ προέρχεται από το σιτάρι triticum spelta και μαζί με το δίκοκκο σιτάρι (triticum dicoccum) θεωρούνται τα αρχαιότερα δημητριακά. Στο παρελθόν το triticum spelta (ντίνκελ) καλλιεργείτο παραδοσιακά στις περιοχές της Ελβετίας και της Γερμανίας.
Το αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης είναι υψηλής διατροφικής αξίας γιατί είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και επιπλέον αποτελεί πηγή φωσφόρου, βιταμίνης Β1 και βιταμίνης Β6.

Δεν υπάρχουν σχόλια